Utječe li COVID na našu kosu?

Već 2 godine živimo u pandemijskom dobu, dobu novog normalnog, u kojem smo zasigurno svi naučili svaki simptom COVID-a, a postali smo svjesni i tegoba koje se mogu zadržati i mjesecima nakon preboljene bolesti.

Jedna od takvih tegoba je i pojačano opadanje kose koje se javlja tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon COVID-a, a može trajati i do 6 mjeseci. Riječ je o stanju stručnog naziva telogen effluvium, koje se javlja kao posljedica visokog stresa kojem je podvrgnut naš organizam. Uzroci navedenog stresa mogu biti razni, a uključuju stanja poput problema sa štitnjačom, anemije, rigoroznih dijeta, trudnoće, kirurških zahvata te ostalih bolesti i infekcija.

Upravo je infekcija koronavirusom stresor koji može potaknuti značajan gubitak kose, ali i njeno stanjivanje te usporen rast. To se događa jer naš organizam uslijed bolesti biva izbačen iz ravnoteže te svu energiju usmjerava na primarne funkcije, a našu kosu privremeno stavlja „na pauzu“.

3 su faze rasta kose

Svaki pojedini folikul kose prolazi cikluse od dugog perioda rasta nakon kojeg slijedi relativno kratki period mirovanja. Na kraju dolazi do ispadanja dlake, a nova dlaka kreće rasti.

  1. Anagena faza

Ovo je faza u kojoj kosa raste. Traje od 2 do 5 godina ovisno o individualnim karakteristikama. Kosa raste oko 1 cm mjesečno, a ukupno 90% vlasi nalazi se u ovoj fazi.

  1. Katagena faza

Ovo je prijelazna faza koja predstavlja kraj perioda rasta kada se folikuli pripremaju za fazu mirovanja. Prijelazna faza je vrlo kratka, a traje do 3 tjedna.

  1. Telogena faza

Ovo je faza mirovanja u kojoj nema aktivnosti u folikulu. Na kraju telogene faze dlaka se potpuno odvaja od svog korijena i otpada. Traje od 3 do 4 mjeseca, a oko 10% vlasi nalazi se u ovoj fazi.

Opadanje kose kao posljedica COVID-a

I brojna istraživanja potvrdila su da je u današnje vrijeme upravo infekcija COVID-om uobičajen i učestali uzročnik velike pojavnosti telogen effluvium kod preboljelih pacijenata.1

Telogen effluvium odnosi se na zadnju, telogenu fazu rasta kose.
Događa se to da vlas prerano ulazi u stanje mirovanja, a zatim prijevremeno ispada. Na taj se način prebrzo gubi veći broj vlasi koje se ne stignu obnoviti pa na kraju dolazi do razrjeđivanja kose na cijelom vlasištu.

Srećom, obično se radi o privremenom stanju koje će nakon nekog vremena proći, no postoje načini na koje možemo pomoći svojoj kosi i ubrzati vrijeme oporavka.

Korijen je najvažniji!

Korijen kose crpi svoju hranu iz krvožilnog sustava, a u njemu se nalaze informacije o svojstvima, kvaliteti, boji, obliku i snazi vaše kose. Kako biste povratili zdravu i bogatu kosu punu sjaja i snage, važno je primjereno nahraniti korijen kose. Stoga se preporučuje obogatiti svoju prehranu kvalitetnim i ciljanim suplementima.

Prva pomoć za Vašu kosu!

Kako biste ubrzali vrijeme i što prije obnovili kosu te ju vratili u prvobitno stanje, odaberite visokokvalitetne proizvode iz linije Hårkontroll®.

Hårkontroll® Original je dodatak prehrani koji je posebno razvijen kako bi osigurao ključne nutrijente za kosu i nokte, a sadrži biotin, cink i selen koji pridonose održavanju kose i noktiju zdravima te bakar koji čuva prirodni pigment kose. Hårkontroll® Original sadrži i niz drugih vitamina i minerala, ekstrakt bambusa bogatog silicijevim dioksidom te proso, jednu od najzdravijih žitarica. U jednom proizvodu sadržana je dnevna doza nutritivnih sastojaka koji vašoj kosi daju snagu i sjaj.

Hårkontroll Boost pomoći će vam dodatno osnažiti kosu nakon stresnog razdoblja kao što je oporavak od COVID-a.
Hårkontroll Boost sadrži patentirani i klinički dokazano djelotvorni keratin Cynatine® HNS koji ima sposobnost oporavka oštećene kose te djeluje na smanjenje gubitka kose.
Provedena studija na Cynatine® HNS u trajanju od 90 dana pokazala je senzacionalne rezultate. Ispitanici su potvrdili da je došlo do smanjenja opadanja kose za 30% i jačanja kose za 12%. Ispitanici su naveli da je kosa vidljivo sjajnija i bujnija.
Keratin dolazi u kombinaciji s biotinom i cinkom, koji pomažu kosi da zadrži svoja prirodna svojstva te bakrom, koji pridonosi očuvanju prirodnog pigmenta kose.

Vratite kontrolu uz Hårkontroll!

 

Slike su preuzete s https://pixabay.com/ i https://www.cleanpng.com/.

Literatura:

  1. Sharquie KE, Jabbar RI. (2021) COVID-19 infection is a major cause of acute telogen effluvium. Ir J Med Sci., 1–5.

Napisala: Matea Paić-Karega, mag.nutr., stručni suradnik Ro.Ra. Natura.

Za sva individualna pitanja i savjete, možete nam se obratiti putem Facebooka Harkontroll hr ili Instagrama harkontroll_hr.