Faze rasta kose

Može se činiti da kosa raste cijelo vrijeme. Redoviti odlasci frizeru pružit će Vašoj kosi uredan izgled i optimalnu dužinu kose, no svaka vlas kose ima više faza – ponekad raste, dok je ponekad u fazi mirovanja.

Kažemo da kosa raste u ciklusima. Svaki folikul vlasi izmjenjuje se kroz 3 različite faze – faze rasta, faze prijelaza i konačno faze mirovanja, nakon čega se ciklički faze ponavljaju.

 

Faza rasta

Nazivamo ju i anagenom fazom. To je faza u kojoj nastaju i rastu vlasi kose. Oko 90% vlasi na glavi je u ovoj fazi. To je duga faza koja može trajati i nekoliko godina i u kojoj kosa raste nekoliko desetinki milimetara svaki dan. Možda vam na prvu ne zvuči puno, no to je oko 10 cm godišnje. Međutim, rast kose uvjetovan je brojnim čimbenicima. Utvrđeno je da ukoliko se korijenu kose osiguraju hranjivi sastojci kroz hranu i dodatke prehrani da se brzina rasta kose može povećati.

 

 

Faza prijelaza

Faza prijelaza naziva se i katagenom fazom. To je faza u kojoj kosa prestaje rasti i priprema se za tzv. fazu odmora/mirovanja. U praksi je korijen vlasi taj koji zaustavlja rast kose. Faza prijelaza je kratka faza koja traje samo nekoliko tjedana.

 

 

 

Faza mirovanja

Faza mirovanja ili telogena faza je faza u kojoj nema aktivnosti u folikulu. Traje nekoliko mjeseci, a oko 10% kose na glavi je u ovoj fazi. Na početku faze odmora, kosa se još drži na glavi, a potom prirodno opada, primjerice tijekom pranja ili češljanja kose. Opadanje kose prirodni je dio životnog ciklusa kose. U pravilu, dnevno gubimo oko 100 vlasi kose. Kada kosa otpadne, folikul se priprema za novi ulazak u fazu rasta, počinje se stvarati nova vlas i prirodni rast kose ponovno započinje.