Zašto kosa opada

opadanje kose

Zašto kosa opada?

Najjednostavniji način je razdvojiti uzroke gubitka kose u dvije grupe. Jedna grupa uzroka su  stres, loša prehrana, tretiranja kose uređajima za oblikovanje (sušila za kosu, uređaji za stiliziranje kose), a drugi uzroci su primjena lijekova, hormonski ili nasljedni uzroci te menopauza.

 

Što smatramo prirodnim gubitkom kose – i kada gubitak nije prirodan?

Prirodni gubitak kose dio je procesa pomlađivanja kose. Primjerice vlasi kose naći ćete na jastuku, u kupaonici te svim dijelovima prostora gdje obitavate. Ako biste ih nekoliko dana sakupljali i i brojili u prosijeku bi izbrojili 100 vlasi dnevno. U tom slučaju se radi o uobičajenom gubitku kose. Međutim, ako je taj broj veći, to može biti znak nekog neprirodnog stanja. Drugi način utvrđivanja kvalitete kose je da ako 85% kose raste (tada je 85% korijena kose aktivno) pa se ne radi o neprirodnom gubitku kose.

 

 

Na gubitak kose možemo utjecati, ali i smanjiti ga

Pojačano tretiranje kose može dovesti do njenog povećanog opadanja. Bojanje, češljanje i   uređaji za stiliziranje primjeri su stresnih čimbenika koji djeluju na kosu. Prisutnost kemikalija te mehanička oštećenja pridonose povećanom gubitku kose. Također na gubitak utječe i manjak vitamina i minerala. Opadanje kose ravnomjerno (a ne na pojedinim mjestima) može biti znak da korijenu kose nedostaju važni vitamini i minerali. Biotin, niacin i cink važni su nutrijenti koji pomažu očuvanju normalnih svojstava kose a sve ih možete pronaći u Hårkontroll Boost tabletama.

 

Kliničke studije pokazuju smanjeni gubitak kose

Proučavan je učinak nutrijenata u kombinaciji s keratinom na proces gubitka kose. Uočeno je da je opadanje kose tijekom pranja smanjeno za 30%, a kosa je bila snažnija 12% nakon 3 mjeseca tretmana. Istovremeno su poboljšani sjaj i blistavost.

 

Gubitak kose uslijed hormonske neravnoteže i nasljednih čimbenika

Hormonska neravnoteža i nasljedni čimbenici česti su uzroci gubitka kose nakon 30e godine života ali i tijekom menopauze kada se javljaju simptomi rjeđe i manje elastične kose. Pretragama iz krvi lako se može utvrditi je li gubitak kose hormonski uzrokovan.